Oldal kiválasztása

Több évtizede része Szíria az életemnek.  Egy olyan kultúra, egy olyan élet stílus, ami rengeteg nyugalmat, kedvességet, szeretetet sugároz.

Amikor éppen Budapesten voltunk, mindig arra gondoltam, hogy igazán jó lenne egy olyan helyet kialakítani, mely a lehető legjobban átadná a magyar embereknek ezt az életformát.

Ahol kellemes arab zene, egy finom igazi arab tea, valamint egy hamisítatlan vízipipa mellett lehet lazulni, elmélkedni, pihenni, vagy akár dolgozni.

Azt szerettem volna, ha az, aki amúgy is szereti, ezt a kultúrát az igazán otthon érezze magát, aki pedig esetleg ismeretlenül letéved, az kicsit belelásson ebbe a világba. Szerettem volna, hogy minél több magyar emberhez eljusson, az a hihetetlen nyugalom, ami igazából különbözővé teszi Szíriát Magyarországtól. Szerettem volna, hogy megismerjék az emberek az arab világnak azt a pozitív oldalát, ami sajnálatosan alig-alig jut el hazánkig. Szerettem volna, hogy a magyar fiatalok kevesebb előítélettel forduljanak ehhez a kultúrához.

Nehéz volt a helykeresés és még nehezebb volt a hely megnyitása. Folyamatosan szembesülnünk kellett avval, hogy sokan úgymond „vakon” téves elképzeléseik miatt nem örültek egy ilyen helynek. De végül is ez is egy cél volt, még pedig, hogy akik idegenkedtek vagy ellenségesen álltak ehhez a világhoz, azoknak megpróbáljuk ezt a hozzáállását megváltoztatni.

Végül is sikerült 100 nm-en egy kis Szíriát kialakítanunk Budán.

Ekkor még járt a MALÉV, ami egyenesen Damascusból ide szállította a precízen összeválogatott eredeti, Szíriában készült berendezési tárgyakat. És akkor Szíriában még a legnagyobb elégedettségben, nyugalomban éltek a szír emberek.

A hely 2008. december 13.-án több mint egy éves engedélyeztetési és ügyintézési procedúra, és sajnos sok-sok rosszindulatú feljelentési folyamat végén megnyitott. Azóta sok-sok türelemmel, kitartással és legfőképp szeretettel igyekszünk átadni nap, mint nap ezt a keleti életérzést a hozzánk betérő vendégeinknek.

Szomorú aktualitás, hogy szeretnénk, ha manapság nem a háború és nem a menekültek jutnának csak eszükbe Szíria hallatán az embereknek, hanem tudnák, hogy van egy hely Budapesten, ahova, ha betérnek, megáll az idő, eltűnik az idegeskedés, elfelejtődnek a gondok a problémák, és ha csak rövid ideig is, de egy álomszerű, nyugodt környezetben érezhetik magukat.

Ha naponta csak pár embernek is sikerül egy kis nyugalmat és még több pozitív életérzést vinni az életébe, már nem hiába létezünk.

Zentai Zsuzsanna